Historie

Jarenlang kon je er wat drinken en een hapje eten. Menig bruidspaar hield hier bruiloftsfeest. De laatste jaren voor de verkoop raakte het Chalet Ockenburgh in verval en werd de klandizie minder. Hoe anders was dat in de eerste jaren na de opening, de Haagse chic vond toen nog haar weg naar Theeschenkerij Ockenburgh.

Ina en Jeane Burgersdijk legden op 4 juli 1957 de eerste steen van het gebouw, op een steenworp afstand van de veel grotere villa Ockenburgh. Hun vader Toon runde al jaren café de Witbrug aan de Oude Haagweg, dichtbij de katholieke kerk in Loosduinen. Kassenbouwers vormden de vaste klandizie. Het ging er niet altijd gemoedelijk aan toe. Toon Burgersdijk was het gespuis zat. Dat was voor Toon de reden om zijn geluk elders te beproeven. Toon was van origine metselaar. Samen met zijn vader, die aannemer was, bouwde hij een nieuwe horecagelegenheid met een woning voor zijn gezin.

Hij slaagde in zijn opzet, want de toenmalige Theeschenkerij Ockenburgh trok een chic publiek. Ouder publiek kwam met een taxi naar de theeschenkerij. Die gingen dan heerlijk op het terras zitten. Het chalet had toen een goede reputatie. Ook buurtbewoners uit Loosduinen en Westland bewaren mooie jeugdherinneringen aan Chalet Ockenburgh. Zij haalden na afloop van het wandelen op het landgoed bijvoorbeeld een ijsje bij het chalet.

Uiteindelijk verkocht Toon Burgersdijk het Chalet aan ene Van Holstein, die er maar kort in heeft gezeten. Er volgden nog meer uitbaters, zoals Van Eden, Landman en Leinweber. De hoogtijdagen keerden echter niet meer terug. De gemeente werd eigenaar van het pand.

De gemeente schreef in het voorjaar van 2014 een tender uit om Ockenburgh (villa, chalet en dienstwoning) te herbestemmen. Belangrijk daarbij was dat de toekomstige bestemming maatschappelijk ingevuld zou worden. Zes partijen dienden hun plannen in. Uiteindelijk haalden vijf plannen de finale niet en lukte het de laatste partij ook niet om de gemeente te overtuigen van hun plan. Resultaat: geen winnaar.

Inmiddels hadden drie van de afgewezen partijen elkaar gevonden. Zij bundelden hun krachten en ideeën en schreven samen ‘Plan B’. Eén van die partijen was Scouting De Rimboejagers. Voorzitter Ernst Andeweg was de kartrekker namens Scouting. De gemeente zag wel wat in het plan. Dit leidde tot de oprichting van de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) en een intentie-overeenkomst voor de restauratie en herbestemming van Villa Ockenburgh. Ook werd er een overeenkomst tussen Stichting Scoutinggroep De Rimboejagers en de gemeente getekend voor de herbestemming en renovatie van Chalet Ockenburgh.

Op 1 september 2015 kreeg Stichting Scouting De Rimboejagers door ondertekening van een (huur)overeenkomst de sleutel van Chalet Ockenburgh. Een jaar later, in 2016, hebben we het clubhuis kunnen kopen. Dat betekent dat we nu ook eigenaar zijn van het pand. Tevens zijn we de verplichting aangegaan om het chalet te renoveren. Het pand verkeerde na jarenlange verwaarlozing in slechte staat van onderhoud.

 

We hebben het pand zodanig opgeknapt, dat we het voor onze activiteiten kunnen gebruiken. Maar het chalet is niet alleen geschikt voor Scouting. Ook bijvoorbeeld scholen,  verenigingen, bedrijven, instellingen en buurtbewoners kunnen van het onderkomen gebruik maken voor kampen, educatieve lessen, kinderfeestjes, familiedagen, verjaardagen, overnachtingen,  vergaderingen, workshops en trainingen.

Oude foto’s bekijken?

Vind je het leuk om oude foto’s uit het archief te bekijken? Dat kan!
We hebben geprobeerd zoveel mogelijk oude foto’s te verzamelen. Deze kun je bekijken in het fotoalbum “Uit de oude doos”.